HISTÒRIA DE L'ESCOLA

HISTÒRIA DE L'ESCOLA A VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

L'escola a Vallfogona de Ripollès

Tots els vallfogonins i vallfogonines recorden que al poble hi ha hagut escola, per tant, no es pot datar quan va començar. Disposem de documentació, ja en el  segle XIX, on es donen detalls d’inspecció per part d’ensenyament  de l’escola: estat de les instal·lacions escolars i hàbits de neteja de la mainada. (està dipositada a l’Arxiu Comarcal del Ripollès).

Els més grans recorden que l’escola als anys 30s del segle XX era separada entre l’escola de les nenes (a “Cal Campaner” a tocar Sant Julià) i l’escola dels nens (a la casa de la Salut). Es disposa d’una fotografia del 1937 de les nenes (i els nens més menuts) davant de Sant Julià amb la professora coneguda com “donya Maria” (foto) i els nens davant de l’església de la Salut (foto).Els nens i nenes de la promoció escolar de 1937 Després de la guerra, als anys 40, ja es va construir l’escola en la mateix edifici de l’Ajuntament, amb una aula per a cada sexe, just enganxat a l’església de la Salut. (foto)


Aquesta és l’actual ubicació. Als darrers seixanta passen a estar junts nens i nenes i a fer servir només una sola aula, la que estava en més bon estat.
L'escola a la dècada dels 60


Al 1990 es creen i implanten les ZERs i passa a formar part de la ZER Comte Arnau compartint mestres especialistes amb les escoles de Planoles, Gombrèn i Campelles, aquestes dues tancades al 1998. Al 1991 es reforma l’ajuntament i també les dependències de l’Escola, que passa a estar en el primer pis del número 15 del c/Puig Estela, i en els cursos posteriors ocupa també altres dependències adjacents. 

Al 2008, els joves de Vallfogona van organitzar la 1a trobada d’alumnes, ex-alumnes i mestres que van aplegar unes 200 persones que van rememorar el seu pas per l’escola de Vallfogona. En els darrers anys, l’Escola participa activament de la vida del poble coorganitzant activitats i participant en tot el que es fa.

Al 2009, l’Ajuntament va posar en funcionament l’Escola, la llar d’infants a la Rectoria Nova, que vol implantar un projecte rural d’escolarització a Vallfogona des de 0 a 12 anys. L’escola és un element de vital importància per a que les famílies puguin desenvolupar el seu projecte vital al municipi.Ubicació actual al C/Puig Estela Nº15
Retall de la notícia de premsa apareguda al diari el 9 nou
amb motiu de la trobada d'ex-alumnes i mestres al 2008

1 comentari:

  1. M'agradaria saber quan va ser mestre d'aquesta escola el meu avi Antonio Mestre Pellicer que ho devia ser entre l'any 1917 i 1925 aproximadament

    ResponElimina